Etsi sinulle sopivin majoitus
Varsinais-Suomi
Yhdellä haulla suosituimmat palvelut
Helppo ja nopea
Aloita majoituspaikan etsintä yläpuolelta
Vertailussa mukana
Varsinais-Suomen maakunta tarjoaa kauniita saaristolaismaisemia sekä historiallisesti merkittäviä kaupunkeja ja nähtävyyksiä. Sen kaupungit ovat Turku, Salo, Kaarina, Raisio ja Naantali. Suurin, eli Turku, on Suomen vanhin kaupunki ja entinen pääkaupunki. Siellä elää reilu 194 000 asukasta, joista noin 40 000 on opiskelijoita. Turussa on nimittäin kuusi korkeakoulua, joista kaksi on ruotsinkielisiä -- onhan kaupungin virallisina kielinä sekä suomi että ruotsi. Turku sai runsaasti kansainvälistä julkisuutta 2010-luvun alussa, kun se valittiin vuoden 2011 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.
Koska Turku on ollut aikanaan niin Suomen hallinnon, puolustuksen, sivistyksen kuin hengellisyydenkin keskus, löytyy sieltä monta tärkeää rakennusta. Yksi sellainen on Turun linna. Tässä 1200-luvun lopulla rakennetussa linnassa voi vierailla ympäri vuoden. Siellä nähtävänä ovat niin historiallinen museo, tämän mahtavan rakennelman monituiset käytävät ja sokkelot sekä linnan kirkko. Kirkkorakennuksista myös Turun tuomiokirkko on vaikuttava, koko Suomenkin tasolla erittäin merkittävä ja arvokas rakennus, ja yksi koko Suomen suosituimpia vierailukohteita.
Erityisesti Turun saaristo on hätkähdyttävän kaunis paikka kesäisille vierailuille tai vaikkapa mökkireissuille. Siihen kuuluu Saaristomeren noin 20 000 saarta. Alueella toimii lauttaliikenne ja siellä mutkittelee noin 200 kilometrin mittainen Saariston rengastie, joka yhdistää rannikon kaupungit sekä suurimmat asutut saaret. Rengastie koostuu autoteistä sekä losseilla ja lautoilla ajettavista osuuksista. Sen varrella on matkailijoille monta nähtävyyttä, kuten vaikkapa Utön majakka, Nauvon harmaakivikirkko ja Borgbergin näkötorni Houtskarissa. Saaristoon suuntaa moni myös pyöräretkille, purjehtimaan tai risteilemään.
Turun kupeessa sijaitsevasta Kaarinasta löytää kartanoita, linnanraunioita, kaunista lehtoluontoa sekä useita luontopolkuja retkeilijöille. Auringostaan kuuluisassa Naantalissa taas silmiä hivelevät erityisesti vanhan kaupungin puurakennukset, pikkuputiikit ja ravintolat. Lisäksi lähettyvillä sijaitsee tasavallan presidentin kesäasunto, Kultaranta. Salo, joka sijaitsee noin 50 kilometriä Turusta Helsinkiin, taas tarjoaa matkailijalle niin järvi- kuin merimaisemia, maalaiskyliä sekä Teijon kansallispuiston luontoa. Sisämaassa myös Kirjakkalan ja Mathildedalin ruukkikylät ovat mainio vierailukohde erityisesti idyllisestä vanhan ajan arkkitehtuurista pitäville.
Erityisesti musiikkifestivaalitarjonta on maamme lounaisosassa runsasta. Koko Varsinais-Suomen tunnetuin tapahtuma lienee jokakesäinen Ruisrock. Tämä vuodesta 1970 lähtien järjestetty tapahtuma kauniissa Ruissalon kansanpuistossa on Suomen vanhin rockfestivaali ja Euroopan toiseksi vanhin sellainen heti Hollannin Pinkpopin jälkeen. Ruisrock kokoaa yli 100 000 kävijää nauttimaan suomalaisista ja ulkomaisista huippuartisteista. Muita Varsinais-Suomen tunnettuja musiikkifestareita ovat esimerkiksi Uudenkaupungin Lokalahdella järjestettävä Karjurock sekä Turun kaupunkifestivaalit Down by the Laituri ja elektroniseen tanssimusiikkiin keskittyvä Turku Modern sekä hiphop-tapahtuma Aurafest.
Varsinais-Suomessa nautitaan toisinaan myös Euroopan merkittävimmästä purjehdustapahtumasta ja sen tuomasta romantiikasta. Turku on nimittäin ollut useaan kertaan yksi kuuluisan The Tall Ships Races -kisan pysähdyskohteista. Se on merkitty myös vuoden 2021 reitille. Tapahtuma tuo satama-alueelle montakymmentä maailman isointa purjelaivaa sekä niiden miehistöt monesta eri maasta. Joillekin laivoille voi myös itse ilmoittautua miehistön jäseneksi, osasta näille myös ilman aiempaa purjehduskokemusta. Monipäiväisen tapahtuman aikana järjestetään paljon ohjelmaa, kuten musiikkia, markkinoita sekä loppuhuipennuksena ilotulitus.
Hyvin suuri osa suomalaisista näkee ainakin kerran vuodessa Turun ja kuulee sen tuomiokirkon kellon kumahdukset joko paikan päällä tai television välityksellä. Yksi koko Suomen merkittävimmistä vuotuisista juhlatapahtumista on nimittäin Joulurauhan julistus 24. joulukuuta Turun Vanhalla Suurtorilla Brinkkalan talolla. Joulurauhan julistus on vanha pohjoismaalainen perinne, joka on saanut Turussa alkunsa 1300-luvulla Suomen ollessa osa Ruotsin valtakuntaa. Joulurauha luetaan sekä suomeksi että ruotsiksi. Samaten paikalla oleva monituhatpäinen yleisö laulaa Suomen kansallislaulun Maamme/Vårt land kahdella kielellä.
Varsinais-Suomi on erityisen perheystävällinen matkailukohde. Esimerkkejä tällaisista paikoista ovat Naantalin Muumimaailma ja Samppalinnan maauimala sekä Flowpark Turussa. Saaristo on tietenkin myös erityisen kaunista aluetta, jonka maisemista nauttivat kaikenikäiset. Siellä purjehtii myös Suomen viimeinen höyrylaiva S/S Ukkopekka, joka kuljettaa matkustajia nauttimaan Ruissalon pitsihuviloista, saarimaisemista ja Airiston aalloista niin päivä- kuin illallisristeilyillä. Varsinais-Suomi on myös mökkeilyn todellisia kultamaita: siellä on nimittäin enemmän mökkejä ja muita vapaa-ajan asuntoja kuin missään muussa Suomen maakunnassa.
Aikuisempaan makuun löytyy maakunnasta myös viihdettä. Siellä pyörii esimerkiksi näytelmiä ja musikaaleja varsinkin Turun kaupunginteatterissa ja Åbo Svenska Teaterissa. Kesäteatteria voi nähdä myös Kuusiston raunioilla sekä Naantalissa. Turun filharmoninen orkesteri on niin Suomen vanhin orkesteri kuin myös yksi koko maailman vanhimmista sinfoniaorkesterista. Yöelämän puolella erityisesti Turku sykkii. Varsinkin kesäisin sen kuuluisilla jokilaivojen terasseilla voi nauttia Aurajoen tunnelmasta lasillisen äärellä. Myös olutravintolat, kuten panimoravintolakoulu tai Uusi Apteekki houkuttelevat monia erityisolueiden ystäviä luokseen.
Historian havina on Varsinais-Suomessa vahvaa, ja siitä voi nauttia monesta näkökulmasta. Turussa järjestetään esimerkiksi suosittuja Queer Walk -kävelykierroksia, joilla perehdytään seksuaalisen suuntautumisen ja monimuotoisuuden historiaan kaupungissa. Kakolan kierros Suomen kenties (surullisen)kuuluisimmassa entisessä vankimielisairaalassa on ehdottomasti kokemuksen arvoinen, mikäli aihe kiinnostaa. Turun linnan historia taas on kummitustarinoita täynnä. Niistä kerrotaan yleensä loppuunmyydyillä kauhukierroksilla. Keskiaikamarkkinoilla heinäkuun alussa sukelletaan Turun pääkaupunkiajan maailmaan. Maskussa taas sijaitsee näyttävä Louhisaaren kartano eli Mannerheimin synnyinkoti.
Varsinais-Suomen historia ja sijainti heijastuvat myös sen ruokakulttuuriin. Koska alue on kuulunut aikoinaan itämerelliseen Hansaliittoon, on sen ruokataloudessa vaikutteita Ruotsista, Tanskasta ja Saksasta, mikä näkyy ruokalajeissa kuten lapskoussi tai Sauvon pitäjäruuassa holomoossissa. Merellisyys on tietenkin osa saariston ruokaidentiteettiä: siellä syödään paljon silakkaa ja muuta kalaa sekä lisäksi saaristolaisleipiä ja muuta artesaaniruokaa. Turun kuuluisimpia ruokalajeja taas lienevät piispanmunkki sekä rusinamakkara. Lisäksi pienpanimotuotteet, neitsytperuna ja muut alueen herkut ovat inspiroineet jopa omia festivaalejaan.
Varsinais-Suomessa uniikkeja yöpymismahdollisuuksia riittää. Turun Kakolanmäelle entisen vankilan alueelle on nimittäin avautunut tasokas Hotel Kakola, jonka yhteyteen on suunniteltu myös kylpylää. Hotellissa on niin hyvätasoisia perushuoneita, sviittejä kuin myös erityisselli, jossa voi nukkua. Muita kylpylähotelleja Varsinais-Suomessa on tällä hetkellä kolme: Naantalin kylpylä, Holiday Club Caribia Turun Ylioppilaskylän vieressä sekä Ruissalon Spa & Hotel. Merellisen tunnelman ystävät voivat Varsinais-Suomessa reissatessaan yhdistää risteilyn, saaristolaisruuan sekä yöpymisen esimerkiksi Bengtskärin majakkassa Kemiönsaaressa tai Isokarin majakkasaarella Kustavissa.
Alueen majoitustarjonnassa on huomioitu joka makua ja budjettia, erityisesti Turussa. Esimerkiksi hostellilaiva S/S Bore on ankkuroitu Aurajoen rantaan, ja se tarjoaa vierailleen aamusaunaa. Kuuluisimman suomalaisen pikaruokaketjun Hesburgerin faneille on myös mielenkiintoinen majapaikka Turun linja-autoaseman vieressä, HeseHotelli. Park Hotel Turku aivan ydinkeskustassa taas on vanha hotelli, jonka jokainen huone on personaallinen ja sisustettu näyttävän jugend-tyylin mukaan. Turun ulkopuolella sisämaassa taas kannattaa varata joko tunnelmallinen mökki tai viehättävä majatalo.
Kuten Suomen monet eteläisemmät maakunnat, myös Varsinais-Suomi on ehdottomasti kauneimmillaan keväästä alkusyksyyn. Valtaosa saariston matkailupalveluista on auki ainoastaan tuolla aikavälillä. Niiden satamien ja pikkukylien tunnelma on kauniina kesäpäivinä vertaansa vailla, kun aurinko hellii niiden kauniita vanhoja rakennuksia. Talvella on kuitenkin myös hyviä syitä vierailla tässä historiallisesti tärkeässä osassa maata. Turku kun on nimittäin eittämättä Suomen tunnelmallisin joulukaupunki ilman luntakin. Sen joulukausi avataan marraskuun lopulla. Siihen kuuluu jokaviikonloppuisia joulumarkkinoita sekä kauden huipennus Joulurauhan julistus.
Varsinais-Suomessa vierailu ei ainakaan kulkuyhteyksien puolesta jää välistä. Sinne nimittäin pääsee lähes joka menopelillä: autolla, bussilla, junalla, polku- tai moottoripyörällä, lentokoneella, risteilyaluksilla ja veneillä. Varsinais-Suomessa liikkuu moni myös jalan. Esimerkiksi Agricola-kävely on pyhiinvaellus Pernajasta Turkuun. Sillä kunnioitetaan kaikkien aikojen tunnetuinta varsinaissuomalaista, Suomen kirjakielen kehittäjää, uskonpuhdistajaa ja Turun piispaa Mikael Agricolaa. Aurajoen varrella sijaitsee myös kuuluisa ilmainen kaupunkilossi Föri, jonka leikillisesti sanotaan kulkevan Turusta Åboon, tai Turun murteella "täl puol jokke" ja "tois puol jokke".
@ Copyright2022 https://www.suomimajoitus.fi