Etsi sinulle sopivin majoitus
Pohjanmaa
Yhdellä haulla suosituimmat palvelut
Helppo ja nopea
Aloita majoituspaikan etsintä yläpuolelta
Vertailussa mukana
Pohjanmaan maakunta sijaitsee Suomenlahden, tarkemmin sanottuna Selkämeren ja Merenkurkun rannikolla, ja se kattaa Pohjanmaan historiallisen maakunnan lounaisosan. Etelä- ja Keski-Pohjanmaa samoin kuin Pohjois-Pohjanmaa ovat nykyään omia erillisiä maakuntiaan. Pohjalaismaakunnista puhuttaessa tarkoitetaan Pohjanmaata, Etelä-Pohjanmaata ja Keski-Pohjanmaata. Tässä artikkelissa keskitytään kuitenkin varsinaisen Pohjanmaan maakunnan nähtävyyksiin ja aktiviteetteihin. Pohjanmaalla nimittäin riittää mielenkiintoista nähtävää.
Pohjanmaan maakunta käsittää vanhastaan ruotsia puhuvien suomalaisten asuttaman osan historiallista Pohjanmaata. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään ruotsinkielisestä alueesta, vaan Pohjanmaan vanhat rannikkokaupungit kuten Vaasa ja Pietarsaari ovat jo vanhastaan olleet kaksikielisiä. Isokyrö ja Laihia ovat puolestaan olleet suomenkielisiä kuntia. Nykyään suurin osa alueen kunnista on kaksikielisiä, ja koko alueen asukkaista ruotsinkielisiä on noin puolet.
Pohjanmaan maakuntakeskus ja ylivoimaisesti suurin kaupunki on 67 000 asukkaan Vaasa. Vaasa on vilkas yliopistokaupunki ja merkittävä teollisuuskaupunki. Siellä sijaitsee muun muassa Strömbergin teollisuus- ja teknologiapuisto, jonka nimi juontuu sähköteollisuusyritys Strömbergistä. Strömbergin alue on Alvar Aallon suunnittelema, ja se kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Vaasassa on myös lentokenttä, josta lennetään sekä Suomen sisäisiä että ulkomaanlentoja.
Vaasan kaupunki sijaitsi aikaisemmin seitsemän kilometrin päässä kaupungin nykyisestä keskustasta alueella, jota kutsutaan Vanhaksi Vaasaksi. Kaupunki jouduttiin rakentamaan uudestaan vuonna 1852 sattuneen tuhoisan tulipalon jäljiltä, ja samalla keskusta siirrettiin nykyiselle paikalleen. Vanhassa Vaasassa voi tutustua esimerkiksi 1400--1500-luvulla rakennetun Pyhän Marian kirkon raunioihin sekä alun perin hovioikeudeksi vuonna 1786 rakennettuun Mustasaaren kirkkoon sekä Vanhan Vaasan sairaalaan.
Vaasan keskusta on vilkas ja kaupunkimainen, ja siellä voi viettää aikaa ja tehdä ostoksia muun muassa torilla tai komeassa satavuotiaassa kauppahallissa. Kasarmintorilla seisoo goottilaista tyyliä edustava Vaasan ortodoksinen kirkko, joka valmistui 1860-luvulla. Vaasan kirkko puolestaan edustaa uusgoottilaista tyyliä, ja sielläkin kannattaa käydä sisätiloissa ihailemassa kuuluisan suomalaistaiteilijan, Albert Edelfeltin, maalaamaa alttaritaulua.
Pohjanmaan museo on oikeastaan museokokonaisuus. Samassa osoitteessa pääsee tutustumaan Pohjanmaan maakuntamuseoon, Vaasan taidehalliin sekä Terranova-nimellä kulkevaan luonnontieteelliseen museoon. Todella monipuolinen kokoelma tietoa ja taidetta! Arkkitehtuurista kiinnostuneiden kannattaa tutustua Vaasan kaupungintaloon Senaatinkadulla. Tiilestä valmistettu rakennus on valmistunut 1800-luvun lopussa, ja se on ruotsalaisarkkitehti Magnus Isaeuksen suunnittelema. Nykyisin tilaa vuokrataan erilaisten organisaatioiden käyttöön.
Meri on voimakkaasti läsnä Pohjanmaan alueella. Esimerkiksi Vaasan keskustasta on vain kivenheiton pituinen matka merenrantaan, jossa voi kaikkina vuodenaikoina ihailla upeita, vaihtuvia maisemia. Matkailijaa houkuttelevia kohteita ovat myös rannikon pienet idylliset kalastajakylät, runsas ja monipuolinen linnusto sekä karu merellinen luonto. Merenkurkun ainutlaatuinen saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde kansainvälisellä Unescon maailmanperintölistalla.
Unescon maailmanperintökohteen muodostavat Merenkurkun saaristo Suomessa sekä Ruotsin Korkearannikko. Tämä alue muodostaa ainutlaatuisen matalan merialueen, jossa voi hätkähdyttävällä tavalla nähdä maan kohoamisen. Merenkurkun saaristo on nimittäin maapallon nuorinta maisemaa, ja jääkauden jälkeinen maan kohoaminen jatkuu siellä edelleen. Maa kohoaa täällä kahdeksan millimetriä vuodessa, ja uusia luotoja ja saaria nousee merestä jatkuvasti, joskin hyvin hitaalla vauhdilla.
Vanhan merenpohjan karu maisema luotoineen tarjoaa kasveille koko ajan uudistuvan, mutta myös karun kasvupaikan. Täällä kasvien on kestettävä niukkaa ravintoa, veden suolaisuutta, kovia tuulia, raastavia talvia sekä merijään arvaamattomuutta. Esimerkiksi tyrni kasvaa täällä luonnonvaraisena. Maankohoamisen voi todeta myös kasveista, sillä lähimpänä merta näkyy niittyjä, ja vasta hieman kauempana matalampi pensasvyöhyke. Kauempana rannasta kasvaa korkeampi puusto.
Maankohoamisen luoma sokkeloinen saaristo tarjoaa jatkuvasti muuttuvaa ja uutta elintilaa monille kasveille ja kasveille. Merenkurkkua voikin hyvällä syyllä kutsua lintuharrastajan paratiisiksi. Täällä tavataan yli kolmeasataa eri lintulajia, joista noin puolet pesii alueella säännöllisesti. Runsaslukuisina alueella esiintyy muun muassa eri lokkilintuja, sorsia, joutsenia ja kurkia. Harvinaisimpiin lajeihin kuuluvat uhanalainen lapasotka sekä valkoselkätikka.
Itämeren vesi on murtovettä, eli sekoitus suolaisesta merivedestä ja makeasta vedestä. Tämän vuoksi alueen eläimistö ei lintuja lukuun ottamatta ole erityisen runsas. Alueella elää kuitenkin muutama mielenkiintoinen laji, joka on sopeutunut meren suolaisuuden vähitellen tapahtuvaan vähenemiseen. Näitä lajeja ovat esimerkiksi äyriäisiin kuuluvat kilkki ja valkokatka. Alueella elää myös sympaattinen, mutta nykyään valitettavasti vaarantunut itämerennorppa.
Pietarsaari on Pohjanmaan toiseksi suurin kaupunki. Asukkaita siellä on hieman alle 20 000. Pietarsaaressa on vilkas ja viihtyisä keskusta leveine katuineen ja kaupunginosia erottavine vehreine esplanadeineen. Pietarsaaressa sijaitseva Skata on Suomen suurin yhtenäinen puutalokaupunginosa. Muutamia kivitaloja lukuun ottamatta se välttyi ainoana kaupungin palolta vuonna 1835, ja se on suojeltu vuodesta 1981 lähtien.
Pietarsaaressa sijaitsee muun muassa Lars Sonckin suunnittelema vesitorni, arktisen alueen luontoa ja kulttuuria esittelevä arktinen museo Nanoq sekä Pedersören keskiaikainen kivikirkko, jonka vanhimmat osat on rakennettu 1520-luvulla. Noin kahdeksan kilometrin päässä keskustasta Fäbodassa sijaitsee kilometrin pituinen hiekkaranta sekä useita luontopolkuja ja muun muassa samettimetsäksi nimetty alue, jota hoidetaan erityisesti alueen virkistys- ja luonnonarvot huomioon ottaen.
Idyllinen 7000 asukkaan Kristiinankaupunki on yksi parhaiten säilyneistä puukaupungeista Pohjoismaissa. Pohjanmaan 1500- ja 1600-luvun kaupungeista se on ainoa, joka on säästynyt suurilta paloilta. Kaupungin ensimmäinen kirkko paloi 1600-luvun lopulla salamaniskusta, ja tilalle rakennettiin viehättävä Ulrika Eleonoran kirkko vuonna 1700. Nykyään Ulrika Eleonoran kirkko on entisöity alkuperäiseen tilaansa, ja se on osittain käytössä.
Kristiinankaupungin vanhan keskustan matalat puutalot ja kapeat kujat muodostavat viehättävän kokonaisuuden, joka on erityisesti kesäisin alueen vilkas asiointikeskus ja suosittu matkailukohde. Kaupungissa on runsaasti erilaisia ja puoteja, liikkeitä ja palveluita. Ulrika Eleonoran kirkon lisäksi Kristiinankaupungin tunnetuin käyntikohde lienee Suomen kapeimmaksi kaduksi mainittu Kissanpiiskaajankuja. Kaupunginmuseo sijaitsee 1700-luvulta peräisin olevassa Lebellin kauppiaantalossa.
Laihia kuuluu Pohjanmaan suomenkielisiin kuntiin, ja se sijaitsee sisämaassa Laihianjoen varrella. Laihian maisemaa hallitsevat viljavat pellot ja ja maatilat, sekä kunnan länsi- ja eteläosien harvaan asutut suot ja kankaat. Laihialla sijaitsee muun muassa Levaneva, joka on 3 000 hehtaarin suojeltu suoalue, jossa kasvaa harvinaisia kasveja kuten rahoitettu punakämmekkä ja kaarlenvaltikka. Levanevalla on myös runsas linnusto.
Laihia on erityisesti tunnettu nuukuudesta, mistä kertovat lukuisat mehevät laihialaisvitsit. Laihian kotiseutumuseon yhteydessä toimiikin Nuukuurenmuseo. Museossa voi viihdyttää itseään tutustumalla monenlaisiin hauskoihin nuukuudesta kertoviin esineisiin. Museo sijaitsee 1700-luvulta peräisin olevassa mäkituvassa, ja siellä voi tutustua myös mäkitupalaisuuden historiaan ja nähdä nuukuuden vähemmän hauskan puolen. Museossa on kokoelma todellisesta puutteesta ja köyhyydestä kertovia loppuun kulutettuja käyttöesineitä.
Pohjanmaan runsaasta valikoimasta löytyy varmasti joka tilanteeseen sopiva majoitusvaihtoehto. Alueen suurimmassa kaupungissa Vaasassa on matkailijan valittavana suuri määrä erityyppisiä, eritasoisia ja eri hintaisia hotelleja. Hotellitarjontaa on varsin runsaasti myös Pohjanmaan pienemmissä kunnissa. Enemmän omatoimisuutta kaipaaville on tarjolla huoneistohotelleja. Leirintäalueita löytyy esimerkiksi Korsnäsistä, Bergöstä ja Isostakyröstä. Mökkikyliä sekä yksittäisten mökkien vuokraajia löytyy koko maakunnan alueelta.
Elämyksellistä majoitusta hakevaa kiinnostaa varmasti Kalle's Inn Söderuddenissa. Kalle's Inn tarjoaa majoitusta lasikattoisissa mökeissa aivan meren rannalla luonnonsuojelualueen tuntumassa. Hotelli Norvalla Vöyrissä puolestaan on luonnonläheinen maaseutuhotelli, jonka lähellä sijaitsee myös golfkenttä. Kallioisella saarella Närpiön ulkosaaristossa sijaitsee luontoasema Gåshällan, joka on kunnostettu entinen merivartioasema ja tarjoaa varmasti unohtumattoman majoituskokemuksen veneilijöille ja lintubongareille.
Monipuolinen Pohjanmaa tarjoaa nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille matkailijoille ja kaikkina vuodenaikoina. Luonnonystävä voi nauttia raikkaasta merellisestä ilmastosta ja ainutlaatuisesta saaristoluonnosta lintuineen ja kasveineen. Historiasta kiinnostunut pääsee tutkimaan pikkukaupunkien kujia ja historiallisia rakennuksia. Kaupungin sykkeestä nauttiva puolestaan löytää kaiken toivomansa Vaasan viihtyisästä keskustasta. Pohjanmaalle on helppo tulla, ja alueella on helppo viihtyä.
@ Copyright2022 https://www.suomimajoitus.fi